FSC erdőtanúsítás

Mit jelent az FSC tanúsítvány?

1993-ben alakult meg a Forest Stewardship Council (FSC) magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa vagy Erdőgondnoksági Tanács, hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért.

Az FSC tevékenységének központi eleme egy tanúsítványrendszer terjesztése és üzemeltetése. Az FSC tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező erdőgazdaságok,faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

A Felelős erdőgazdálkodás

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, illetve biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülése is.

A felelős erdőgazdaságok védik az erdőket, céljuk, hogy megtartsák azok környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a költségek minimalizálása ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

IMG_4587_csík

A Gemenc Zrt. FSC politikája

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság számára az FSC® (Forest Stewardship Council®) szabványainak megfelelő irányítási rendszer a tartamos erdőgazdálkodás hatékony eszköze, melynek keretén belül, kiemelten figyelembe vesszük a természetvédelmi szempontokat a társaság kezelésében lévő természetvédelmi területeken.

Társadalmi hatásvizsgálat

A Gemenc Zrt. mint felelős állami erdőgazdaság kiemelten fontosnak tartja, hogy a működése, az erdőgazdálkodási tevékenység végzése során jelentkező társadalmi hatásokat ismerje és időről-időre értékelje azokat. A cél érdekében a Társaság felmérést végez az erdővel, az erdőgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos ismeretekről.

Kérjük, szánjon néhány percet a kérdőív kitöltésére!

aIMG_4377web