Erdőtanúsítás

Mit jelent az FSC® tanúsítvány?

1993-ben alakult meg a Forest Stewardship Council ( FSC®) magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa vagy Erdőgondnoksági Tanács, hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért.

Az FSC® tevékenységének központi eleme egy tanúsítványrendszer terjesztése és üzemeltetése. Az FSC® tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező erdőgazdaságok,faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC® szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, illetve biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülése is.

A felelős erdőgazdaságok védik az erdőket, céljuk, hogy megtartsák azok környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a költségek minimalizálása ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

IMG_4587_csík

A Gemenc Zrt. FSC® politikája

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság számára az FSC® (Forest Stewardship Council®) szabványainak megfelelő irányítási rendszer a tartamos erdőgazdálkodás hatékony eszköze, melynek keretén belül, kiemelten figyelembe vesszük a természetvédelmi szempontokat a társaság kezelésében lévő természetvédelmi területeken.

Társadalmi hatásvizsgálat

A Gemenc Zrt. mint felelős állami erdőgazdaság kiemelten fontosnak tartja, hogy a működése, az erdőgazdálkodási tevékenység végzése során jelentkező társadalmi hatásokat ismerje és időről-időre értékelje azokat. A cél érdekében a Társaság felmérést végez az erdővel, az erdőgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos ismeretekről.

Kérjük, szánjon néhány percet a kérdőív kitöltésére!

aIMG_4377web